2024-09-27
Så fungerar värmen i våra lägenheter
Många hyresgäster upplever att det blir kallt i lägenheten. Här berättar vi om hur värmesystemet fungerar och vad hyresgästen själv kan göra för att få en skön temperatur inomhus.
Så fungerar värmen i våra lägenheter
Under den tidiga hösten kan det komma extra många samtal till vår kundservice från hyresgäster som tycker det är kallt i deras lägenheter. De undrar om något är fel på värmen eller när värmesystemet ska sättas på.
Aki är förvaltare i Märsta i norra Stockholm. Han har stor erfarenhet av hur värmesystemet i våra fastigheter fungerar.
- Värmesystemet sätts automatiskt på när utomhustemperaturen ligger under 17 grader, säger han.
- Däremot måste temperaturen ligga stabilt under 17 grader för att värmesystemet inte ska slås av och på, vilket det gör under sensommaren och den tidiga hösten. Då är det ofta kallt på nätterna och varmt på dagarna. Och då kan det upplevas som att det känns kallt.
Målet är 20 grader inomhus
Victoriahems mål är att våra hyresgäster ska ha en behaglig temperatur i sina lägenheter. Under uppvärmningssäsongen ska den inte vara lägre än 20 grader.
Vi är samtidigt noggranna med att värmen inte ska vara för hög i lägenheterna – för varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet.
Knep för bättre inomhustemperatur
Det finns också små knep som hyresgästen själv kan ta till för att få en bättre inomhustemperatur, säger Aki.
- Ha ingenting framför elementen som täcker dem, till exempel soffa eller gardiner. För att värmen ska alstras på bästa sätt, ska det vara tomt cirka en meter framför, säger han.
Det är också viktigt att spaltventilerna som sitter ovanför fönstren är öppna.
- En del tycker att det kommer in kall luft där – men det är ventilerna som gör att den varma luften sprids runt i lägenheten, vilket gör det varmare och ger en jämnare temperatur, förklarar Aki.