2021-06-21
Insats mot olovlig andrahandsuthyrning
Vi arbetar för att få stopp på den olovliga andrahandsuthyrningen av våra lägenheter. I Södertälje och Järva har det gett bra resultat.
– Vi gör det för att öka tryggheten och för att lägenheterna ska gå till de som står i bostadskön, säger Imran Raza, vår områdeschef i Södertälje, till Hem & Hyra.
Vi har påbörjat ett systematiskt arbete för att stoppa olovlig andrahandsuthyrning av våra lägenheter. Det är viktigt att Hemblas lägenheter går till bostadsförmedlingen så att de som står i bostadskön kan få ett förstahandskontrakt. Det är också ett sätt att skapa mer trygghet då många tycker att det känns osäkert när de inte vet vem grannen är och många olika människor rör sig i trapphuset.
Genom att kontrollera om de som står på hyreskontraktet verkligen är folkbokförda i lägenheten kan vi upptäcka om något inte står rätt till. Sedan kontaktar vi varje hyresgäst som är folkbokförda på annan plats för att få en förklaring till det.
– När vi tagit bort dem där det finns en förklaring till varför de inte är folkbokförda i sin lägenhet så hade vi kvar 41 hyresgäster som vi nu sagt upp. Vi dubbelkollar allt två gånger men om någon ändå blir uppsagd av misstag och kommer med en bra förklaring så drar vi tillbaka uppsägningen, säger Imran Raza i en intervju i Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.
Även i Järvaområdet i Stockholm har vi hittat flera fall av olovlig andrahandsuthyrning.
– Vi har ökat fokus på det just för att vi har våra bosociala mål med bland annat ökad trygghet i våra områden, och det här är ett sätt att öka tryggheten, säger Michael Makdissi, områdeschef för Hembla i Husby, till Sveriges Radio.
Hittills har Hembla sagt upp kontraktet för över 80 personer i Södertälje och Järva på grund av olovlig andrahandsuthyrning, men Imran tror att det finns många fler fall. Olovlig andrahandsuthyrning handlar ofta om ett utnyttjande av människor som vi också vill ska stoppas.
– Många gånger har de som hyr olovligt i andra hand inget val. Och de som har lägenheter, det är business för dem. I en trea kan man hitta tio personer, varje person betalar tre tusen spänn eller två tusen spänn. Vi vill komma åt det också, säger Imran i en intervju med SVT.
Vår insats har väckt många positiva reaktioner, även bland våra hyresgäster. En anonym hyresgäst i Husby som intervjuas av Sveriges Radio tycker att det är mycket bra:
– Ja, absolut! De skulle gjort det för flera år sedan därför att de har ingen koll på vem som bor här, vem som flyttar in. Man har ingen koll längre därför att det är främmande ansikten man träffar i hissen eller som strömmar in, säger han.