2024-09-18

Hus renoveras för att minska användning av energi

Renovering Av Hyreshus Sparar Energi

Användningen av energi kommer att minska med hälften när renoveringen av våra tre höghus i Heleneholm i Malmö är klar. Väggar isoleras och värmesystemet och ventilationen byts ut i ett stort projekt för att göra husen mer energisnåla.

I Heleneholm i Malmö står våra tre höghus på 14 våningar. Här ryms 420 lägenheter.

Husen byggdes 1961 och var som många andra flerfamiljshus från den tiden dåligt isolerade. Med dagens mått var också ventilationssystemet ineffektivt.

Men under ett och ett halvt år har nu ett intensivt renoveringsarbete pågått för att minska energiförbrukningen och förbättra ventilationen och isoleringen.

Det är ett jättearbete. Alla fasader isoleras – sammanlagt 14 000 kvadratmeter. Fönstren byts ut, värmepumpar installeras och hela ventilationssystemet byts ut.

Energibesparing på 35 procent i husen

Två av tre hus är helt färdiga, det tredje blir klart i början av 2026. Och redan nu går det att se resultat.

- Vi ser en energibesparing på 35 procent, och det är utan att värmepumpen har hunnit komma igång. När väl den startas till vintern så kommer vi att få en energibesparing på cirka 50 procent. Det innebär att husen går från energiklass E till C, som motsvarar standarden i nyproduktion, säger vår projektledare Noah Hammarling.

För hyresgästerna innebär renoveringen ett betydligt bättre inomhusklimat med stabilare värme, säger Noah.

Husen är speciella för Malmö, där det inte finns inte så många andra höghus. De är inte kulturminnesmärkta men kommunen har ställt höga krav på att utseendet inte får förändras.

Så när ny isolering skulle sättas in, fick Noah och teamet använda all sin uppfinningsrikedom för att kunna bevara den unika gulgröna färgen på tegelfasaden. Tyvärr gick det inte att återbruka de gamla tegelstenarna, vilket betydde att nya behövde produceras.

- Idag finns det inte en enda leverantör i Europa som tillverkar ett gulgrönt tegel. Vi presenterade 14 olika förslag för kommunen. Men inget var tillräckligt nära i färg. Vi fick till slut ringa upp en tegelfabrik i Finland och be dem att specialbränna tegel till oss, berättar Noah.

Sagt och gjort. Nu har 525 000 tegelstenar levererats och monterats på fasaderna.

Ny fasad för att spara energi

Att komma på hur man kan kombinera olika åtgärder för att uppnå ett så bra resultat som möjligt har varit det roligaste med projektet, tycker Noah. Och att testa ett nytt system för fasaden var både utmanande och spännande:

- För att åstadkomma en så stor energibesparing som möjligt behövde vi tilläggsisolera hela 27 centimeter bakom teglet – utan att bygga ut ytterväggen och samtidigt kunna bibehålla husens karaktär.

Trots att projektet är så omfattande, har samarbetet mellan både kollegor på Victoriahem och entreprenörerna gått mycket bra, vilket Noah gärna vill lyfta fram.

- Det har funkat väldigt väl från start, då vi tillsammans spånade på lösningar som vi kan kombinera för att uppnå en så bra lönsamhet och energibesparing som möjligt. Och nu på slutet är vi mycket nöjda med resultatet, säger Noah.

Arkiv

2023-09-12

Hyresgäster i Rinkeby känner sig tryggare

Läs mer

2023-09-08

Färre skadedjur och nöjdare hyresgäster med moloker

Läs mer

2023-09-04

90 procent av boende i Köping nöjda med servicen

Läs mer

2023-09-01

Känslan av trygghet ökar i Bro

Läs mer

2023-08-25

Trivseln blommar med odlingslådor

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.