Om din lägenhet
Kallt i lägenheten?
Under uppvärmningssäsongen ska det vara minst 20 grader i våra lägenheter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet. Upplever du att det är kallt i din lägenhet finns det vissa saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.
5 tips på hur du själv kan påverka värmen
- Kontrollera att alla element är fullt påskruvade. Reglagen ska vara skruvade så långt moturs det går.
- Ställ inte möbler framför elementen.
- Se till att ventiler i fönster är öppna och rengjorda.
- Låt inte gardiner täcka för ventiler, fönster eller element.
- Håll entrédörrar och fönster stängda, vädra snabbt.
När sätts värmen på?
Många tror att värmen sätts på ett visst datum, men elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att gå i gång när temperaturen ligger stabilt under 17 grader. Det är därför det kan vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten när det är kalla nätter och varmare dagar. Det tar ett tag innan systemet hittar rätt balans, så det gäller att ha lite tålamod.
Anmäla skador och fel
En serviceanmälan gör du om något av den fasta installationen i din lägenhet inte fungerar. Du ska även göra en serviceanmälan om något inte fungerar i de gemensamma utrymmen som exempelvis i tvättstugan, på lekplatsen eller i garaget.
Gör en serviceanmälan via Mina sidor eller vår kundservice, så får du snart hjälp.
Vi hjälper dig med mycket som rör din lägenhet. Men det finns också saker som du ansvarar för och behöver sköta själv. Läs mer här.
Akuta fel som innebär risk för personskada eller skada på fastigheten behöver vi åtgärda direkt och därför är det viktigt att du kontaktar vår jour på 010-210 22 00 när vi har stängt. Exempel på akuta fel hittar du här.
Vad kan jag anmäla?
En serviceanmälan gör du om något av den fasta installationen i din lägenhet inte fungerar. Du ska även göra en serviceanmälan om något inte fungerar i de gemensamma utrymmen som exempelvis i tvättstugan, på lekplatsen eller i garaget.
Vi hjälper dig med mycket som rör din lägenhet. Men det finns också saker som du ansvarar för och behöver sköta själv. Läs mer här.
Vad händer när jag anmält fel?
När du har gjort din anmälan så hör vi av oss till dig och bokar en tid då en av våra fastighetstekniker kommer hem till dig.
Tänk även på följande:
- Du behöver vara hemma på avtalad bokad tid med oss eller annan leverantör från oss, alternativt ge oss tillträde till din bostad, till exempel genom att lämna nycklar till oss i förväg.
- Vi ber dig att meddela om du har hund eller katt i lägenheten.
Hur anmäler jag fel på Mina sidor?
En serviceanmälan gör du om något av den fasta installationen i din lägenhet inte fungerar. Du ska även göra en serviceanmälan om något inte fungerar i de gemensamma utrymmen som exempelvis i tvättstugan, på lekplatsen eller i garaget.
- Logga in på Mina sidor
- Klicka på Serviceanmälan och Ny serviceanmälan
- Gör en anmälan genom att fylla i de obligatoriska fälten. Bifoga gärna bilder.
- Efteråt kommer du att bli kontaktad inom två arbetsdagar. Samtliga serviceanmälningar hanteras i prioriteringsordning, just för att förhindra följdskador.
Har du gjort en serviceanmälan, tänk på följande:
- Du ska vara tillgänglig för att svara på våra frågor via mejl eller telefon, så att vi förstår felet samt för att boka tid för besök.
- Du ska vara hemma på avtalad bokad tid med oss eller annan leverantör från oss, alternativt ge oss tillträde till din bostad, till exempel genom att lämna nycklar till oss i förväg.
- Vi ber dig att meddela om du har hund eller katt i lägenheten.
Jour för akuta fel - kvällar och helger
Vid akuta fel i fastigheten och störningar vardagar under kvällar och helger kontaktar du vår jour på 010-210 22 00, som hjälper dig vidare. Exempel på akuta fel (fara för en person eller en fastighet) hittar du här. Vanliga serviceärenden anmäler du direkt på Mina sidor.
Skadedjur
Vid skadedjur eller ohyra ring till Rentokil på telefonnummer 010-470 49 16.
Vi hjälper dig med mycket som rör din lägenhet. Men det finns också saker som du ansvarar för och behöver sköta själv. Läs mer om ansvar och skyldigheter här.
Hur anmäler jag akuta fel på kvällar och helger?
Vid akuta fel i fastigheten och störningar vardagar under kvällar och helger kontaktar du vår jour på 010-210 22 00, som hjälper dig vidare. Exempel på akuta fel (fara för en person eller en fastighet) hittar du här.
Vanliga serviceärenden anmäler du direkt på Mina sidor.
Skadedjur
Vid skadedjur eller ohyra ring till Rentokil på telefonnummer 010-470 49 16.
Vad räknas som ett akut fel?
Ett akut fel är något som kan utgöra en fara för en person eller en fastighet.
Här är några exempel på akuta fel där du kontaktar vår jour direkt på 010-210 22 00.
- Krossad glasruta med risk för personskada eller inbrott
- Fönster på markplan som ej går att stänga med risk för inbrott
- Lägenhetsdörr som inte går att stänga med risk för att obehöriga kommer in
- Vatten strömmar ut från en ledning som gått sönder
- Stopp i avloppet med risk för vattenskada
- Lägenheten eller trappuppgången är helt strömlös
- Någon har fastnat i hissen
- Du kan inte komma ut ur din lägenhet via dörren
Jouren gör alltid en bedömning av ditt ärende för att se om det är akut eller inte.
Varmt i lägenheten?
När det är varmt i din lägenhet finns det vissa saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.
- Dra för/ner dina gardiner och persienner under dagtid för att hålla värmen ute.
- Om du vill vädra, passa på att göra det under kvällar och nätter då temperaturen utomhus är lägre än inomhus.
- Det kan vara skönt att skölja handlederna i kallt vatten.
- Passa på att laga kall mat, som pastasallader, för att slippa värmen från spisen eller ugnen.
Hur fungerar IMD?
Med IMD, som står för individuell mätning och debitering, kan du se hur mycket vatten och el du faktiskt använder. Du betalar bara för det du använder.
Med individuell mätning ökar medvetenheten och har i många fall visat sig minska förbrukningen. Bra för både din plånbok och miljön.
Får man röka i lägenheten och på balkongen?
Det finns ingen lag som förbjuder rökning i lägenheter eller på balkonger.
Men det finns fortfarande saker den som röker bör tänka på.
- Röken får inte störa grannarna. Vad som räknas som störande när det gäller rökning är inte helt klart. Det är något som måste bedömas i varje enskilt fall.
- Rökningen får inte skada lägenheten. Om till exempel tapeterna blir skadade och måste bytas ut, kan hyresgästen bli ersättningsskyldig.
- Om det står inskrivet i hyreskontraktet att lägenheten är rökfri, måste detta följas.
I våra hus är det förbjudet att röka i gemensamma utrymmen. Detta är bland annat trapphus, tvättstugor och miljörum.
Besväras du av att din granne röker på balkongen? Börja med att prata med hen. Kanske kan hen röka på en annan plats eller vid andra tidpunkter.
Kommer röken från grannen in i din lägenhet genom ventiler eller fläktar? Gör en serviceanmälan så kan vi se över fläktsystemet.
Var finns instruktionsfilmer på vad jag kan göra själv?
Vad gör jag om grannarna stör?
Om du känner dig störd av en granne är det bästa alltid att ta upp det direkt med grannen. De vet kanske inte om att de stör och sänker gärna ljudnivån om du pratar med dem. Men om ert samtal inte leder till någon förbättring, eller om du inte kan eller vill prata med din granne, är det är viktigt att du anmäler störningen till oss så att vi kan hjälpa till att komma till rätta med problemet.
Du ringer vår jour på 010-210 22 00.
Vi vill påpeka att om jouren rycker ut vid störning och inte kan bekräfta någon störning på plats, kan du bli skyldig att betala en avgift.
Vad gäller om jag vill grilla?
En del av våra bostadsområden har särskilda grillplatser. Dem får alla våra hyresgäster använda. Så samsas om platsen och kom ihåg att städa upp efteråt.
På din balkong eller uteplats får du bara använda elgrill. I vissa områden är det också förbjudet att använda elgrill. Är du osäker på vad som gäller, kontakta din förvaltning.
Om det är riktigt torrt och varmt ute kan kommunen eller länsstyrelsen besluta om eldningsförbud.
Då är det förbjudet att elda utomhus nära skog och mark. Men oftast är det tillåtet att grilla på anlagda grillplatser och gårdar till flerbostadshus.
Vid skärpt eldningsförbud är det även förbjudet att grilla på anlagda grillplatser.
Du ansvarar själv för att ta reda på information om vad som gäller under ett eldningsförbud.
Information hittar du på kommunens eller länsstyrelsens hemsida.